uhvati beskraj igre

U igri svako dete ispisuje svoju, sasvim jedinstvenu priču...

Zašto baš Andramolje?

Zbog toga što smo želele da stvaramo igračke kojima deca sama pripisuju vrednost, naše aktivne table nazvale smo Andramolje.

Andramolje: arhaična reč, koja označava sitnice bez ikakve materijalne vrednosti. Međutim, u životu osobe kojoj pripadaju te sitnice zauzimaju posebno mesto. Stoga se vrednost andramolja ne može procenjivati nekim objektivnim kriterijumima. Zapravo, andramolje nose vrednost i značaj koji im “vlasnik” pripisuje. To su stvari kojih se ne odričemo lako, jer u sebi kriju značenja, vrednosti i emocije koje su nama važne. Možda nas podsećaju na nekoga ili na nešto što smo doživeli, možda su izraz naših skrivenih težnji ili afiniteta, a možda nam samo ulepšavaju okruženje na način koji nama prija. Sakupljanje i čuvanje “sitnica” su aktivnosti koje su karakteristične za detinjstvo – period života u kojem začuđenost i zapitanost predstavljaju prve korake svekolikog učenja i stvaranja. Stoga, razne andramolje često i sasvim prirodno postaju deo našeg odrastanja.


Edukativne igračke

Andramolje su igračke osmišljene tako da kod dece podstiču razvoj dispozicija za učenje kao što su radoznalost, istrajnost, saradnja, odgovornost. Dispozicije za učenje predstavljaju naš odnos prema učenju i veoma je važno od najranijeg detinjstva stvarati detetu okruženje u kome će ono razvijati otvorenost, spremnost za učenje i proaktivan pristup rešavanju problema.

Andramolje podstiču dečju radoznalost, jer igrajući se njima deca postavljaju pretpostavke o mogućim načinima njihovog korišćenja, zatim istražuju te svoje različite ideje, praktično isprobavaju, odbacuju greške i dolaze do otkrića.

U igri Andramoljama deca se uče istrajnosti, jer za kreiranje ma kog oblika ili funkcije Andramolja neophodno je biti posvećen, konstruktivno se odnositi prema greškama i tražiti alternativne načine rešavanja problema.

Andramolje podržavaju zajedničku igru većeg broja dece i time podstiču timski duh i saradnju.

Odgovornost kao jednu od ključnih dispozicija za učenje Andramolje promovišu kroz odnos koji negujemo prema planeti i zajednici. Zagovarajući pravedan odnos prema ljudima koji prave igračke i promovišući značaj upotrebe ekoloških materijala u proizvodnji igračaka, mi podstičemo decu da od najranijeg uzrasta budu odgovorni članovi zajednice.


Igračke bez uputstva (open–ended toys)

Po svojoj prirodi Andramolje spadaju u red nedovršenih igračaka (open-ended toys), koje su inspirisane otvorenom igrom i podstiču decu na kreativnost, eksperimentisanje, istraživanje, kombinovanje, pronalaženje beskrajnih rešenja. Andramolje nemaju pravila, pa dete samo osmišljava načine igranja angažujući sopstvenu maštu. U stvaranju Andramolja vodile smo se uverenjem da nijedna igračka na svetu nije sama po sebi vredna. Njenu vrednost stvara dete tokom igre, a odrasli tu vrednost mogu meriti uticajem ili podsticajem koji u njoj prepoznaju. Nijedna igračka sama po sebi neće učiniti da dete postane pametnije ili kreativnije. Međutim, postoji velika razlika u potencijalu za učenje i kreaciju između onih igračaka koje deci govore čemu su namenjene i onih koje im šalju poruku - reci mi/pokaži mi čemu sve možemo da služimo. Andramolje spadaju u tu drugu vrstu igračaka.


Aktivne table

Andramolje dolaze u formi aktivnih tabli različitih veličina i pratećih elemenata čijom se kombinacijom i postavljanjem na tablu dobijaju različite mogućnosti za igru. Zbog svojih transformativnih svojstava one mogu biti u upotrebi dugi niz godina. S druge strane, one su izazovne i inspirativne igračke koje pozivaju decu da ih istraže, dodirnu, isprobaju... Među Andramoljama nalaze se elementi sa rupicama, otvorima, nastavcima, elementi koji se mogu okretati, sklapati, kačiti, obrtati, loptice, kanapi, štapići... - elementi dovoljno obični, a dovoljno provokativni da se dete sa njima dugo igra i istražuje ih.


Visokokvalitetne, zdravstveno ispitane i bezbedne igračke

Andramolje su igračke koje poseduju sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti, pa možete biti sigurni da su bezbedne za Vaše dete.

U želji da ponudimo igračke napravljene od materijala koji neguju dečija čula i povezuju ih sa prirodom, u kreiranju Andramolja birale smo samo prirodne materijale koji su biorazgradivi i bezbedni. Andramolje se proizvode od drveta: breze i delom od bukve. Brezu smo izabrale jer je dovoljno lagana ali i dovoljno postojana za kreiranje igračaka velikih formata (kakve su naše table). Takođe, breza ima divnu boju i blage šare. Bukva je jedno od nazastupljenijih vrsta drveća u Srbiji. Njena tvrdoća, otpornost na habanje, čvrstina i odlične mogućnosti savijanja čine ovo drvo savršenim za naše igračke. Breza koju koristimo u proizvodnji dolazi u formi šperploča, jer je to bio najpogodniji oblik za kreiranje velikih površina naših igračaka. Takođe, vrsta šperploče koju koristimo jedinstvena je na našem tržištu, jer je kreirana upravo za igračke, te poseduje najviše sertifikate u ovoj oblasti.

Heklani elementi Andramolja sačinjeni su od pamuka – dugotrajnog materijala pogodnog za pravljenje pletiva. Njegova mekoća doprinosi raznovrsnosti taktilnog iskustva u susretu sa igračkama. Ručno izrađeni pamučni delovi unose u igračke dodatne note – unikatnost i podsećanje na dobre stare dane kada su mame i bake u stvari koje su plele za svoju decu i unuke uplitale i svoju ljubav i posvećenost.


Ekološke igračke

Andramolje su prijatelj planete – svi materijali koji se koriste kao i pakovanja u kojima Andramolje dolaze ekološki su.

Šperploča od breze od koje se prave naše igračke ima FSC sertifikat kojim potvrđuje da potiče iz kontrolisane proizvodnje i održivih šuma. Od početka procesa stvaranja Andramolja želele smo da naše igračke budu takve da ne zagađuju životnu sredinu. U traganju za najboljim mogućim rešenjem drvo se nametnulo kao logičan izbor. Međutim, nismo bile sigurne koliko su zaista ekološke igračke one zbog kojih je neka šuma posečena. Bilo nam je potrebno nekoliko meseci da saznamo da FSC sertifikat rešava ovu našu dilemu, jer potvrđuje da drvo koje kupujemo potiče iz kontrolisane proizvodnje i održivih šuma. Stoga smo se potrudile da naše Andramolje u najvećem procentu budu izrađene od sirovina koje poseduju FSC sertifikat.

Svi pamučni materijali koje koristimo poseduju OEKO-TEX 100 standard, što znači da su u potpunosti bezbedni po životnu sredinu i da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija koje predstavljaju pretnju po zdravlje.

U premazivanju naših igračkaka koristimo ekološki zaštitni premaz sa visokim sadržajem voska koji poseduje sertifikat kao potvrdu da je bezbedan za igračke. U premazivanju pojedinih elemenata piši-briši bojom koristimo boju koja se koristi za premazivanje školskih tabli, ekološka je i u potpunosti bezbedna za svakodnevnu upotrebu.

U pakovanju koristimo reciklirani karton, jer verujemo da je neophodno produžiti vek upotrebe pakovanja, imajući u vidu to da su ona sastavni deo gotovo svakog proizvoda i da se najlakše odbacuju, najčešće odmah nakon kupovine.


Igračke razvijene kroz istraživaje sa decom

Andramolje su se kao proizvod razvijale tokom istraživanja u kojima su učestvovala deca. Ona su tom prilikom od elemenata kreirala tobogane, klackalice, staze za trkanje, vrteške, tasove za merenje težine, liftove, računaljke, prostore za crtanje, ispisivanje slova i brojeva... i još mnogo, mnogo toga. Izuzetno nam je bilo važno da razumemo perspektivu deteta o tome kako se igračka može koristiti.

Andramolje sada imaju svoj oblik, ali mogućnosti koje nude i dalje saznajemo. Stvaranje Andramolja je motivisano željom da svetu u kojem deca žive pošaljemo poruku o važnosti i vrednosti otvorene igre – igre u kojoj nema ograničenja ni unapred definisanih ishoda, u kojoj je svako dete moćno. U takvoj igri sve ono što dete koristi kao materijal za igranje uvek ima višestruke namene i otvara beskrajne mogućnosti za istraživanje, eksperimentisanje i stvaranje. U otvorenoj igri nema pravila koje treba slediti, nema tačnih rešenja do kojih treba doći, nema očekivanja koje treba ispuniti... te stoga nema pritiska niti straha od greške.


Igračke proizvedene u Srbiji

Čitav proizvodni proces, od dizajna Andramolja, preko izrade do pakovanja smešten je u Srbiji.