uhvati beskraj igre

Upoznajte tim čija srca, glave i ruke su oblikovale Andramolje

Naš tim

U našem malom ženskom timu okupljene su osobe koje su i lično i profesionalno inspirisane decom. Mi smo mame, pedagozi, dizajneri i dugogodišnji praktičari u predškolstvu koje dele uverenje da deci treba obezbediti smisleno, humano, zdravo i podsticajno okruženje za odrastanje. Već pri prvim zajedničkim susretima uvidele smo da svaka od nas ima želju da sopstveno iskustvo pretoči u neku priču u kojoj bismo svoje kreativne potencijale iskoristile da otvorimo prostor za zajedničko delovanje dece i odraslih.


Kako su nastale Andramolje?

Ideja o kreiranju igračaka nastala je spontano 2017. godine. Sam početak priče obeležila su naša istraživanja o tome kako savremeno društvo oblikuje načine na koje se deca igraju, razvijaju i uče. Naročito su nas zanimala pitanja vrednosti savremenih igračaka i načina njihovog koncipiranja. Na tom putu uvidele smo da su savremene igračke oblikovane više komercijalnim interesima nego potrebama same dece, a da je njihova obrazovna i vaspitna vrednost sve češće u drugom planu. Uvidele smo i da je na našem tržištu veoma ograničen izbor igračaka koje promovišu otvorenu igru, tako važan sastojak odrastanja. Sve to nas je podstaklo da krenemo u potragu za inovativnom igračkom u koju bismo verovale. Tako su polako nastajale Andramolje koje danas, nakon mnogo meseci istraživanja, testiranja koncepta, preispitivanja i traganja za saradnicima, ponosno predstavljamo svetu. Kreiranjem Andramolja naš tim snažno promoviše stav da se kvalitet igračaka koje imaju vaspitnu vrednost mora posmatrati na osnovu njihovog uticaja - ne samo na dečji razvoj i učenje, već i na ljude koji ih proizvode, ali i na životnu sredinu.


Naša misija

Svi smo deo istog sveta. Svi delimo iste vrednosti.
Naša ključna vrednost jeste deljenje sa drugima.

Svi smo deo istog sveta. Taj svet je naša planeta na kojoj žive deca i odrasli. Nju treba očuvati i negovati da bismo svi na njoj, baš ovako različiti kakvi smo, mogli svoju različitost da očuvamo i negujemo. Vrednosti kojima težimo kao stanovnici sveta su nam iste – želimo dobar, kvalitetan život za sebe i one koji su nam važni. Stoga nam je stalo da polazište naše društvene misije upravo bude svest o tome da svako dete i svaki čovek može da pomeri granice sveta ka boljem – AKO ima dovoljno prostora da ispriča svoju priču. Deca to rade u otvorenoj igri – igri bez uputstava i unapred očekivanih rezultata. Odrasli – u nastojanjima da svojim znanjem doprinesu društvu i osete se njegovim ravnopravnim delom. Deliti sa drugima znači saslušati te priče i dozvoliti im da baš one budu zamajac promena…

Okupljene oko ove misije mi stvaramo Andramolje – ekološke igračke koje podsticajno deluju na dečji razvoj i učenje. Andramolje kreiramo u skladu sa principima solidarnog preduzetništva i poštujući ciljeve održivog razvoja UN, uz želju da doprinesemo stvaranju podržavajuće, zdrave i inkluzivne sredine za odrastanje budućih generacija.


Naša vizija

Mi stvaramo...

..igru beskrajnih mogućnosti
Većina savremenih igračaka nisu razvojno podsticajne, jer nude deci gotova rešenja, igranje po šablonu i u zadatim okvirima. Ovakve igračke deci kratko drže pažnju i čest je slučaj da ih nakon samo par dana upotrebe ona odbace.
Naše igračke kreiraju pedagozi sa ciljem podrške razvoju otvorene igre, bez unapred definisanih uputstava i šablona. Ovakva igra podstiče razvoj ključnih dispozicija za učenje – radoznalost, saradnju, istrajnost i odgovornost. Igračke koje promovišu otvorenu igru (kakve su Andramolje) deca mogu koristiti dugi niz godina, zbog toga što stalno mogu menjati njihove funkcije, namene i načine na koji se njima igraju.

...odgovoran odnos prema deci i planeti
Oko 90% igračaka na svetu je napravljeno od plastike koja često sadrži u sebi supstance štetne po dečje zdravlje. Plastične igračke zagađuju životnu sredinu. Rok trajanja plastičnih igračaka je u proseku 6 meseci, nakon čega one završe na deponiji, u okeanima ili morima, a samo mali procenat bude recikliran.
Mi kreiramo visokokvalitetne igračke od prirodnih i ekoloških materijala (drvo, pamuk, ekološki premazi i lepkovi) koje poseduju sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti. Drvo koje koristimo potiče iz održivih šuma, a za pakovanje naših igračaka koristimo reciklirane sirovine.

...svet jednakih prilika
Oko 80% svih igračaka na svetu napravljeno je u Kini. Potrebe proizvođača za masovnom proizvodnjom često dovode do automatizacije proizvodnog procesa, gde ljude zamenjuju mašine. Masovna proizvodnja teži smanjenju proizvodnih troškova što dovodi do sve nepovoljnijih uslova za zapošljavanje, a naročito je teško da osobe iz osetljivih grupa pronađu svoje mesto i svrhu u takvim ekonomijama.
Andramolje se izrađuju u Srbiji u saradnji sa malim, društveno odgovornim proizvođačima i uz učešće osoba sa invaliditetom u izradi pakovanja. One spajaju ljude i otvaraju mogućnosti za razvoj lokalne manufakturne proizvodnje.

Članice našeg tima

Milijana Lazarević

Milijana je mama jednog Petra Pana koji stalno govori kako ne želi da odraste i jedne malene bubice rođene u sred nesvakidašnje 2020. godine. Ulogu mame često dopunjuje svojom profesionalnom ulogom pedagoga, zaljubljenog u predškolstvo i istraživanje sveta iz perspektive deteta. Uživa u kuvanju i raduje se svim prilikama u kojima svoju porodicu i prijatelje može obradovati nekim novim ukusima. Veruje da su prilike za učenje svuda oko nas i zato pažljivo motri na znakove pored puta.

Marija Malović

Marija je pedagog trenutno zaigrana u izradi doktorata na temu dečje perspektive i perspektive roditelja o mogućnostima za igru u savremenom gradu. Posvećena je svemu što radi, bilo da je to posao, učenje ili zabava. Najteže joj pada da se sa detetom u sebi dogovori da povremeno poštuje formalnosti. Bogatstvom u svom životu smatra ljude kojima je okružena i izuzetno vrednuje sve lekcije koje od njih usvaja. Neguje radoznali um i mirni duh u nemirnom telu, pa uživa u učenju, jogi i dizanju tegova. Pomaziće svakog psa koji joj se nađe na dohvat ruke.

Vanja Jovanović

Vanja - ne ume da bude sama jer deljenje sa drugima doživljava kao najsmisleniju ljudsku aktivnost. Sklona preterivanju pri toj raboti - kod nje je uvek previše reči... a kad plače - baš plače, kad se oduševljava - baaaaaš se oduševljava. Nastavnica je engleskog jezika koja ne želi da svojim učenicima bude nastavnik, već saigrač. Najvažnijim lekcijama podučila su je deca - njene dve ćerke i stotine dece koje je upoznala. Lekcije o slobodi intenzivno uči, ali još nije spremna da deci izadje na crtu. Porodica, prijateljstvo, požrtvovanost - tri svete stvari koje se u njenom rečniku pišu velikim slovom P.

Marija Kojić

Marija je produkt dizajner sa neozbiljnim planovima za budućnost. Tek po završetku studija (formalnog obrazovanaja) pronašla je svoje zanimanje. Imala je neverovatnu sreću da rano detinjstvo provede na selu, što je dosta odredilo njenu ličnost i odnos prema radu i ljudima. Voli da nosi rolke i gaji previše biljaka. Da ima priliku da upozna bilo koga na svetu bolje, to bi bila ona sama.