MATERIJALI

Drvo

Zbog čega drvo?

U želji da ponudimo igračke napravljene od materijala koji neguju dečja čula i povezuju ih sa prirodom, u kreiranju Andramolja birale smo samo prirodne materijale koji su biorazgradivi i bezbedni po okruženje.

Zbog čega breza i bukva?

Andramolje se u najvećem procentu proizvode od breze i delom od bukve. Brezu smo izabrale jer je dovoljno lagana ali i dovoljno postojana za kreiranje igračaka velikih formata (kakve su naše table). Takođe, breza ima divnu boju i blage šare. Bukva je jedno od nazastupljenijih vrsti drveća u Srbiji. Njena tvrdoća, otpornost na habanje, čvrstina i odlične mogućnosti savijanja čine ovo drvo savršenim za naše igračke.

Zbog čega šperploča?

Breza koju koristimo u proizvodnji dolazi u formi šperploča, jer je to bio najpogodniji oblik za kreiranje velikih površina naših igračaka. Takođe, vrsta šperploče koju koristimo – SVEZA TOY jedisntvena je na našem tržištu, jer je kreirana upravo za igračke, te poseduje najviše sertifikate u ovoj oblasti.

Zbog čega FSC sertifikat?

Od početka procesa stvaranja Andramolja želele smo da naše igračke budu takve da ne zagađuju životnu sredinu. U traganju za najboljim mogućim rešenjem drvo se nametnulo kao logičan izbor. Međutim, nismo bile sigurne koliko su zaista ekološke igračke one zbog kojih je neka šuma posečena. Bilo nam je potrebno nekoliko meseci da saznamo da FSC sertifikat rešava ovu našu dilemu, jer potvrđuje da drvo koje kupujemo potiče iz kontrolisane proizvodnje i održivih šuma. Stoga smo se potrudile da naše Andramolje budu izrađene od sirovina koje poseduju FSC sertifikat.


Pamuk

Heklani elementi Andramolja sačinjeni su od pamuka – dugotrajnog materijala pogodnog za pravljenje pletiva. Njegova mekoća doprinosi raznovrsnosti taktilnog iskustva u susretu sa igračkama. Ručno izrađeni pamučni delovi unose u igračke dodatne note – unikatnost i podsećanje na dobre stare dane kada su mame i bake u stvari koje su plele za svoju decu i unuke uplitale i svoju ljubav i posvećenost.

Svi pamučni materijali koje koristimo poseduju OEKO-TEKS 100 standard, što znači da su u potpunosti bezbedni po životnu sredinu i da vlakno ne sadrži nikakav trag hemikalija koje predstavljaju pretnju po zdravlje.

Ekološki premazi

U premazivanju naših igračkama koristimo ekološki zaštitni premaz sa visokim sadržajem voska koji poseduje sertifikat kao potvrdu da je bezbedan za igračke. U premazivanju pojedinih elemenata piši-briši bojom koristimo boju koja se koristi za premazivanje školskih tabli, ekološka je i u potpunosti bezbedna za svakodnevnu upotrebu.


Pakovanje

U pakovanju koristimo reciklirani karton, jer verujemo da je neophodno produžiti vek upotrebe pakovanja, imajući u vidu to da su ona sastavni deo gotovo svakog proizvoda i da se najlakše odbacuju, najčešće odmah nakon kupovine.