O ANDRAMOLJAMA

Zašto baš Andramolje?

Šta su Andramolje?

Po svojoj prirodi Andramolje spadaju u red nedovršenih igračaka (open-ended toys), koje su inspirisane slobodnom igrom i podstiču decu na kreativnost, eksperimentisanje, istraživanje, kombinovanje, pronalaženje beskrajnih rešenja. One dolaze u formi aktivnih tabli različitih veličina i pratećih elemenata čijom se kombinacijom i postavljanjem na tablu dobijaju različite mogućnosti za igru. Andramolje su se kao proizvod razvijale tokom istraživanja u kojima su učestvovala deca. Ona su tom prilikom od elemenata kreirala tobogane, klackalice, staze za trkanje, vrteške, tasove za merenje težine, liftove, računaljke, prostore za crtanje, ispisivanje slova i brojeva... i još mnogo, mnogo toga.

Andramolje su visokokvalitetne, zdravstveno ispitane i bezbedne igračke koje su napravljene od prirodnih materijala. Zbog svojih transformativnih svojstava one mogu biti u upotrebi dugi niz godina. S druge strane, one su izazovne i inspirativne igračke koje pozivaju decu da ih istraže, dodirnu, isprobaju... Među Andramoljama nalaze se elementi sa rupicama, otvorima, nastavcima, elementi koji se mogu okretati, sklapati, kačiti, obrtati, loptice, kanapi, štapići... - elementi dovoljno obični, a dovoljno provokativni. Andramolje su prijatelji planete i zajednice, jer promovišu razvijanje ekološke svesti društva, društveno odgovorno poslovanje i važnost zajedničkog delovanja odraslih i dece.

Poruka koju šalju Andramolje

Stvaranje Andramolja je motivisano željom da svetu u kojem deca žive pošaljemo poruku o važnosti i vrednosti slobodne igre – igre u kojoj nema ograničenja ni unapred definisanih ishoda, u kojoj je svako dete moćno. U takvoj igri sve ono što dete koristi kao materijal za igranje uvek ima višestruke namene i otvara beskrajne mogućnosti za istraživanje, eksperimentisanje i stvaranje. U slobodnoj igri nema pravila koje treba slediti, nema tačnih rešenja do kojih treba doći, nema očekivanja koje treba ispuniti... te stoga nema pritiska niti straha od greške.

U stvaranju Andramolja vodile smo se uverenjem da nijedna igračka na svetu nije sama po sebi vredna. Njenu vrednost stvara dete tokom igre, a odrasli tu vrednost mogu meriti uticajem ili podsticajem koji u njoj prepoznaju. Nijedna igračka sama po sebi neće učiniti da dete postane pametnije ili kreativnije. Međutim, postoji velika razlika u potencijalu za učenje i kreaciju između onih igračaka koje deci govore čemu su namenjene i onih koje im šalju poruku - reci mi/pokaži mi čemu sve možemo da služimo. Andramolje spadaju u tu drugu vrstu igračaka.